
Recept: Angelska Torta
Čas priprave:
-
Priprava: 30 minut
-
Hlajenje: 2 uri
-
Peka: 45 minut
Sestavine:
Za torto:
-
85 g presejane mehke bele moke
-
300 g kristalnega sladkorja, presejanega in razdeljenega na pol
-
11 do 12 velikih (360 g) beljakov, pri sobni temperaturi
-
1 1/2 žličke vinskega kamna
-
1/4 žličke fine soli
-
1 žlička vaniljevega ekstrakta
-
2 žlički svežega limoninega soka
Postopek za pripravo:
-
Pečico segrej na 165°C in postavi rešetko na sredino.
-
V srednje veliko posodo presej moko in 150 g sladkorja. Postavi na stran.
-
V čisti kovinski posodi električnega mešalnika stepaj beljake na srednje nizki hitrosti, dokler ne začnejo peniti. Dodaj vinski kamen in sol, nato stepaj na srednji hitrosti, dokler ne nastanejo mehki oblaki.
-
Postopoma dodajaj preostali sladkor, le po žlico naenkrat, dokler ne dobiš sijoče zmesi z mehkimi vrhovi. Dodaj vaniljev ekstrakt in limonin sok ter nežno premešaj.
-
Počasi vmešaj 1/4 skodelice mešanice moke in sladkorja v beljake z veliko gumijasto lopatico. Ponovi, dokler ne vmešaš vse moke.
-
Zmes nežno vlij v neoluščen pekač s sredinsko cevjo in gladko poravnaj vrh z lopatico. Rahlo udari pekač po pultu, da se sprostijo morebitni veliki zračni mehurčki.
-
Pecivo peci, dokler ne postane zlato rjavo, približno 45 minut, in se vrh ob rahlem pritisku vrne nazaj.
-
Če ima tvoj pekač izbokline za dviganje, ga obrni nanje in pusti, da se torta popolnoma ohladi, vsaj 2 uri.
-
Za odstranitev torte, z nožem previdno loči robove, nato pa torto previdno vzemi iz pekača in jo postavi na krožnik, dno obrnjeno navzgor.