top of page
angel-food-cake_edited.jpg

Recept: Angelska Torta

Čas priprave:

  • Priprava: 30 minut

  • Hlajenje: 2 uri

  • Peka: 45 minut

Sestavine:

Za torto:

  • 85 g presejane mehke bele moke

  • 300 g kristalnega sladkorja, presejanega in razdeljenega na pol

  • 11 do 12 velikih (360 g) beljakov, pri sobni temperaturi

  • 1 1/2 žličke vinskega kamna

  • 1/4 žličke fine soli

  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

  • 2 žlički svežega limoninega soka

Postopek za pripravo:
  • Pečico segrej na 165°C in postavi rešetko na sredino.

  • V srednje veliko posodo presej moko in 150 g sladkorja. Postavi na stran.

  • V čisti kovinski posodi električnega mešalnika stepaj beljake na srednje nizki hitrosti, dokler ne začnejo peniti. Dodaj vinski kamen in sol, nato stepaj na srednji hitrosti, dokler ne nastanejo mehki oblaki.

  • Postopoma dodajaj preostali sladkor, le po žlico naenkrat, dokler ne dobiš sijoče zmesi z mehkimi vrhovi. Dodaj vaniljev ekstrakt in limonin sok ter nežno premešaj.

  • Počasi vmešaj 1/4 skodelice mešanice moke in sladkorja v beljake z veliko gumijasto lopatico. Ponovi, dokler ne vmešaš vse moke.

  • Zmes nežno vlij v neoluščen pekač s sredinsko cevjo in gladko poravnaj vrh z lopatico. Rahlo udari pekač po pultu, da se sprostijo morebitni veliki zračni mehurčki.

  • Pecivo peci, dokler ne postane zlato rjavo, približno 45 minut, in se vrh ob rahlem pritisku vrne nazaj.

  • Če ima tvoj pekač izbokline za dviganje, ga obrni nanje in pusti, da se torta popolnoma ohladi, vsaj 2 uri.

  • Za odstranitev torte, z nožem previdno loči robove, nato pa torto previdno vzemi iz pekača in jo postavi na krožnik, dno obrnjeno navzgor.

bottom of page